Празник ВОЗДВИЖЕННЯ ЧЕСНОГО І ЖИВОТВОРЯЩОГО ХРЕСТА ГОСПОДНЬОГО.

27 вересня ми святкуємо  Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, яке є одним із 12 великих празників.

“Величаємо Тебе, життєдавче Христе,

і почитаємо хрест Твій Чесний,

що ним Ти спас нас від неволі вражої”

 

"Почитання святого Господнього хреста, — каже слуга Божий митрополит Андрей Шептицький у своєму посланні про святий хрест, — це одна з найважливіших сторінок почитання Бога-Чоловіка… Знак святого Хреста,  який ми накладаємо на себе коли перехрещуємося, це один з найстарших звичаїв християн".

Святий  Хрест це вічно живий символ безмежної Божої любові до нас грішних, символ досконалої Христової жертви, символ нашого відкуплення і спасіння, символ Христової перемоги над смертю і дияволом. Віддаючи честь Святому Хресту, ми віддаємо честь Христовій жертві, мукам і смерті. Кладучи на собі знак Святого Хреста, ми кожен раз визнаємо свою віру в Господа нашого - Ісуса Христа.

Богослужба празника Воздвиження Чесного Хреста це, властиво, величний гимн у честь св. Хреста. Тут св. Хрест безнастанно величається і славиться як знамено перемоги, сили і спасіння. «Радуйся, життєдайний Хресте, — каже стихира на стиховні вечірні празника —благочестя нездоланна перемого,* райські двері,* вірних підкріплення, церковна охороно!* Тобою тлінність подолано і стоптано владу смерти,* ми ж піднеслись із землі на небо.* Зброє непереможна, бісів переможцю,* славо мучеників і преподобних справжня окрасо,* пристане спасіння!* Дай світові велику милість.»

Празник Воздвиження, ставлячи нам перед очі св. Хрест, пригадує нам про наш обов'язок св. Хрест почитати, любити й визнавати.

Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє воскресіння Твоє славимо.

 

 

Додати коментар

Plain text

  • HTML теґи не відображаються
  • Адреси сторінок і електронної пошти атоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
CAPTCHA
Введіть слова з малюнка, щоб ми знали що ви людина, а не робот.
10 + 10 =
Розв'яжіть цю просту задачку і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.