СТРІТЕННЯ ГОСПОДА БОГА І СПАСА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА

СТРІТЕННЯ ГОСПОДА БОГА І СПАСА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА одне з найбільших християнських свят, яке відзначається на 40-й день після Різдва — 15 лютого.

Пресвята Діва Марія та Її Обручник св. Йосип принесли Його до Єрусалимського храму. Від часу порятунку ізраїльських первістків від загибелі в ніч виходу вибраного народу з Єгипту кожного новонародженого первістка чоловічої статі приносили до Святилища для представлення перед Господом. При цьому батьки приносили в жертву однолітнього агнця і молодого голуба або горлицю. Якщо не було можливості принести агнця, приносили два голуба або дві горлиці.

Коли Пречиста прийшла до храму разом із Йосипом і маленьким Ісусом, туди ж навідався праведний старець Симеон. Йому було дано Господнє одкровення, що він не помре до тих пір, аж поки не побачить Спасителя. За переказами, Симеон перекладав книгу пророка Ісаї і прочитавши слова «Ось Діва в утробі зачне і народить Сина», вирішив, що в тексті описка і замість «Діва» має стояти «Жінка». Однак ангел Господній зупинив руку Симеона і запевнив його, що він не помре, поки не переконається в істинності пророцтва Ісаї.

Побачивши Марію з немовлям, святий Симеон узяв Ісуса на руки зі словами: «Нині, Владико, можеш відпустити слугу твого за твоїм словом у мирі, бо мої очі бачили твоє спасіння, що ти приготував перед усіма народами; світло на просвіту поганам, і славу твого люду – Ізраїля». Марії ж він сказав таке пророцтво: «Ось цей поставлений для падіння і підняття багатьох в Ізраїлі; він буде знаком протиріччя, та й тобі самій меч прошиє душу, щоб відкрились думки багатьох сердець». У той же день святий старець відійшов у інший світ, осяяний радістю від зустрічі з сином Божим. А Ісуса в храмі побачила ще одна свята — пророчиця Анна. Вона також впізнала в дитинці Спасителя і, привітавши його, вирушила до Єрусалима — розповісти людям про його прихід.

У цей День ми вітаємо всіх християн із цим Великим святом! Бажаємо всім Божих благословень, розради і підбадьорення! І ми свідчимо, що у Бога не залишиться безсилим ніяке слово. Зі святом Стрітення Господнього!

 

 

 

Додати коментар

Plain text

  • HTML теґи не відображаються
  • Адреси сторінок і електронної пошти атоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
CAPTCHA
Введіть слова з малюнка, щоб ми знали що ви людина, а не робот.
11 + 2 =
Розв'яжіть цю просту задачку і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.