Празник найсолодшого Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа – Чоловіколюбця. Різдво пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Йоана. Свято Матері Божої Неустанної Помочі

Празник найсолодшого Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа - ЧОЛОВІКОЛЮБЦЯ

5 липня в п’ятницю, по другій неділі від Зіслання Св. Духа, у церковному календарі маємо свято Найсолодшого Господа Бога і Спаса Ісуса Христа – Чоловіколюбця. Зазвичай урочисте святкування цього празника для більшого почитання переносять на неділю. В цей день Українська Греко-Католицька Церква особливо відзначає велику Божу Любов і Милосердя. Під час проповіді отець Іван наголосив: «Божа любов до нас не має міри, Бог ніколи не перестає нас любити!»

Люди завжди порівнюють любов з серцем. Розуміємо так, що любити когось можна не чимось іншим, а лише серцем. Ісус Христос каже: «Люби Господа, Бога твого, всім своїм серцем» (Мт.22,37). У Приповідках читаємо: «Дай мені, сину, твоє серце”» (Прип. 23,26). Тому Господню любов нам краще зрозуміти на образі Пресвятого Серця.  Ісус як доказ своєї любові до людей дає пробити свій бік і Серце з якого «потекла негайно ж кров і вода» (Ів.19,34).  Передання каже, що меч болю прошиває Серце Божої Матері, коли воїн широким римським списом проколює Серце і бік Її Сина. Св. Ансельм Кентерберійський у XII столітті так говорить про Серце, пробите через бік Христа: «це пробиття відкрило нам багатство Його доброти, а саме любов Його Серця до нас».

Просімо нашого Спасителя, щоби Його безмежна любов торкнулась і нашого серця, після чого ми б усі запалали вогнем Божої Любові і цим попалили усі свої пристрасті та очистили свої серця

 

Перше неплідна днесь Христового предтечу родить і він є сповненням усякого пророцтва, бо кого пророки проповідували, на того він у Йордані руку поклав. Явився Божого Слова пророк, проповідник, разом і предтеча.(Кондак свята)

7 липня наша Церква святкує великий празник – Різдво Івана Хрестителя. Серед великого числа святих тільки Іван Хреститель удостоївся честі, щоб ми святкували Його Різдво. Чому ми відзначаємо народження Івана Хрестителя? Святий Бернард дає точну вичерпну відповідь: "...бо це народження було святим".

Святий Іван Хреститель – це велетень духу, що стоїть на грані двох заповітів: Старого й Нового. Він завершує пророків та відкриває апостолів. Він не тільки пророк, але й предтеча –  хреститель і мученик. Він єдиний мав ласку хрестити Того, про якого інші пророки тільки пророкували і в дусі бачили. Ще до його народження ангел Господній промовив до його батька Захарії: «Він буде великий в очах Господніх» (Лука 1, 15). І він справді став великим, через своє геройське життя, геройську науку і геройську смерть. Сам Ісус Христос каже про нього: «Він світильником був, що горів і світив, та ви тільки хвилю хотіли потішитись світлом його» (Ів. 5, 35).

Святий Іван Хреститель відважно вказував на всякі людські гріхи і прогрішення. Він сміливо говорив до гордих фарисеїв: «Роде зміїний, хто навчив вас тікати від гніву майбутнього?»(Лука 3, 7). Він не боявся прилюдно картати гріхи і прогрішення царського палацу: Іван же казав Іродові: «Не годиться тобі мати за дружину жінку брата свого!» ( Марка 6, 18)

Його життя - це безперервний ланцюг жертви й покути. Він голосив науку, якої до нього ще ніхто не голосив: про хрещення і покаяння, про близькість небесного царства, про появу й живу присутність Месії Спасителя. Іван Предтеча був посланцем Бога, щоб сповістити людям про прихід і живу присутність Месії на землі. Цей святий навчав, проповідував, хрестив, викривав гріхи, відстоював справедливість. Його життя – це безперервна жертва. Не побоявшись звинуватити царя Ірода за беззаконне життя з дружиною брата Іродіядою, Предтеча постраждав – за наказом царя його було кинуто до в'язниці. Під час бенкету у день народження Ірода, Іродіяда хитрістю привела до смерті Йоана. За Христа і христову науку святий відважно приймає мученицьку смерть – за наказом Ірода Антипи Іванові Хрестителю відтяли голову. Смерть Йоана Хрестителя стала свідченням його відданості Господеві. Благочестива Іоанна, дружина домоправителя Ірода, поховала святу голову Йоана Хрестителя на Елеонській горі, частина його святих мощей похована у Севастії.

Святий Йоан Хреститель своїми вчинками навчає нас високого духу і любові до Христа. Його коротке життя спалахнуло яскравою зіркою на видноколі старозавітньої темряви, щоб вказати шлях до спасіння: «Сьогодні світильник Світла, немов ясна зірниця, споготовляє шлях до Бога Слова».

Також не можемо обминути стороною  Празник Матері  Божої Неустанної Помочі , який Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав урочисто проголосив святкувати у першу неділю липня. (“Відповідно до приписів розділу “Літургійні тексти” Інструкції щодо подання літургійних текстів, їх перевидань і перекладів (пор. Благовісник Верховного Архиєпископа Києво-Галицького УГКЦ 2013 року, с. 114), владою нам даною затверджуємо і проголошуємо ad experimentum терміном на три роки Службу свята Матері Божої Неустанної Помочі”, — ідеться в Декреті, який набирає чинності 21 червня 2018 року.)

Ікона Божої Матері Неустанної Помочі є найбільш чудотворною у всьому світі. В центрі ікони ми бачимо Богородицю, яка дивиться не на Ісуса, а дивиться безпосередньо на нас. Вона тримає на своїх руках маленького Ісуса, який згідно візантійської традиції  зображений хоч маленьким, але з обличчям уже відносно дорослого хлопця. Він свої руки вкладає в руки Марії, але руки Марії не стискають Його сильно стиснуті кулачки. Вони якби розпрямлені щоби сказати нам у тих руках є місце і для ваших рук, і для ваших стиснутих кулачків. Марія немовби каже до кожного з нас, вона є тою Матір’ю ,яка може пригорнути, приголубити і бути поруч у наших терпіннях і стражданнях і ми покликані бігти до неї. І тому спішімо до неї як до доброї, люблячої Матері. Спішімо позбуватися своїх гріхів, спішімо до Неї із покаянням і щирою молитвою, щоб випросити через її могутнє заступництво для себе, своїх родин, для своєї матінки України кращої долі, випросити терпеливості у тих терпіннях, які маємо, бо ще нечувано ніколи, щоб Вона не допомогла.

 

Зображення: 

Додати коментар

Plain text

  • HTML теґи не відображаються
  • Адреси сторінок і електронної пошти атоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
CAPTCHA
Введіть слова з малюнка, щоб ми знали що ви людина, а не робот.
13 + 5 =
Розв'яжіть цю просту задачку і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.