СВЯТЕ ПРЕОБРАЖЕННЯ ГОСПОДА БОГА І СПАСА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА

Тропар, глас 7: Перебразився Ти на горі, Христе Боже,* показавши ученикам Твоїм славу Твою, скільки змогли,* Нехай засіяє і нам, грішним, світло Твоє повсякчасне,* молитвами Богородиці, Світлодавче, слава Тобі.
Серед усіх свят, які відзначають християни, є одне, яке кожного разу нагадує нам про необхідність перетворення (преображення) нашої душі до того первозданного вигляду, якою її створив Бог – це свято Преображення Господнього. Преображення Господнє – одне з 12 найбільших свят, встановлене на честь явлення божественної сили Христа Спасителя своїм учням. 
Згідно з Євангеліє, подія Преображення відбулася напередодні голгофських страждань Христа. Господь узяв із собою трьох своїх учнів – Петра, Якова та Йоана і вирушив із ними на гору Фавор. Там він молився, а втомлені учні заснули. Коли ж вони прокинулися, то побачили, що Христос преобразився: обличчя його сяяло, мов сонце, а одяг став білим, немов сніг, і блискучим, як світло. Поруч із ним з’явились пророки Мойсей та Ілля. У момент Преображення Господь дав можливість трьом апостолам побачити поєднання двох проявів у Христі – божественного і людського.
За давньою традицією у храмах відбувається посвячення первоплодів , як символ наших дарів Господу , якими ми віддячуємо Богові за врожай і Його доброту до нас грішних. Свято Преображення нагадує нам про те, що необхідно пройти свій земний шлях так, щоб бути гідними Небесного Єрусалиму. Нехай же та радість, яку відчули троє апостолів, дивлячись на світло Господнє, панує  у серці кожного з нас впродовж усього життя.

Додати коментар

Plain text

  • HTML теґи не відображаються
  • Адреси сторінок і електронної пошти атоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
CAPTCHA
Введіть слова з малюнка, щоб ми знали що ви людина, а не робот.
1 + 0 =
Розв'яжіть цю просту задачку і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.