Празник Успіння Пресвятої Діви Марії

Тропар, глас 1: У різдві дівство зберегла Ти,* в успенні світа не оставила Ти, Богородице.* Переставилася Ти до життя, бувши Матір’ю Життя.* І молитвами Твоїми* ізбавляєш від смерти душі наші.

Празник Успіння Пресвятої Діви Марії – це не лише привід для роздумів про таїнство смерті Богородиці, а й велика нагода пригадати ким є Богоматір в очах Господа і для кожного християнина.

У цей день згадуємо про Успіння Божої Матері — подія, забарвлена одночасно сумом, тому що це день закінчення життєвого шляху Богородиці, і радістю з'єднання її з своїм сином Ісусом Христом. За три дні до смерті Марії явився архангел Гавриїл і сповістив про близький перехід її до вічності. В цей день апостоли залишили місця своєї проповіді та дивним чином зібрались в Єрусалимі, щоб попрощатись з Пресвятою Богородицею та здійснити погребіння її пречистого тіла. Згідно з переказами  апостол Тома, запізнився на цю подію. Коли він прибув, то сповнився радості, бо не знайшов тіла Богородиці, і це стало знаком й доказом для решти апостолів, що вона від смерті перейшла до життя не лише душею, але й тілом. Саме тому подія Успіння Богородиці – це радісна подія, в ній продовжується пасхальна перемога над смертю та утверджується віра у воскресіння людини, оскільки апостоли, – а разом із ними і всі послідовники Христа – усвідомлюють, що «якщо ми з’єднані з ним подобою його смерті, то будемо і подобою воскресіння.

Цього дня свята Церква радіє, бо Пресвята Богомати з тілом і душею перейшла з туземного життя до вічної слави Свого Сина, та що з її Успінням ми одержали в небі могутню Заступницю і Покровительку.

В цей день віруючі просять допомоги і заступництва у Пресвятої Богородиці. «В молитвах невсипущу Богородицю..» - ці слова з церковних співів підтверджують те, що дійсно Пресвята Богородиця невпинно молиться за нас перед Своїм Сином і просить Його, щоб Він помилував нас грішних.

Додати коментар

Plain text

  • HTML теґи не відображаються
  • Адреси сторінок і електронної пошти атоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
CAPTCHA
Введіть слова з малюнка, щоб ми знали що ви людина, а не робот.
16 + 1 =
Розв'яжіть цю просту задачку і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.