Всіх святих українського народу 2021 р.Б.

 Тропар: Христославні князі і святителі,* преподобні і мученики,* і незламні ісповідники всіх часів християнської України,* моліть Христа Бога, щоб Він споглянув ласкавим оком на наш народ,* і дав йому ласку витривати у вірі,* і щоб спаслися душі богомольних вірних,* що вшановують священну вашу пам’ять.

Рішенням Синоду єпископів УГКЦ у четверту неділю після Зіслання Святого Духа постановлено святкувати празник Всіх святих українського народу.

Святість є метою життя кожного християнина. Неодноразово у Старому Заповіті Господь говорить: “освячуйтеся і будьте святими, бо Я [Господь, Бог ваш] святий” (Лев. 11:44; 19:2; 20:7; 21:8). Ісус Христос говорив те саме іншими словами: “Будьте досконалі, як Отець ваш Небесний досконалий” (Мт. 5:48) та “Щоб ви любили один одного; як Я полюбив вас” (Ін. 13:34; 15:12). Христос вказує і яким чином це зробити: “Я є путь, і істина, і життя” (Ін.14:6). На перший погляд, усе здається зрозумілим, але практика засвідчує, що це не так. Є кілька ілюзій, що перешкоджають людині на шляху християнського життя. Нажаль, багато їм піддається.

Світ намагається переконати нас, що ми не обов’язково маємо бути святими: достатньо бути “гарною людиною”. Не треба отримувати “відмінно”, досить і “задовільно”. Розповсюджується переконання, що усі “гарні люди” будуть у раю, що можна жити ціле життя “ні в чому собі не відмовляючи” і разом з тим спастися. Але, якщо студент весь час прагне отримати “задовільно”, то в решті решт провалить головний іспит.

Інша ілюзія переконує, що прагнення до святості робить людське життя матеріально та емоціонально бідним. Лише стань християнином і ти втратиш друзів, омріяну свободу і навіть особистість. Багато хто, звикнувши до своїх маленьких гріхів та слабкостей, боїться впустити Христа у своє життя бо не хоче змінюватися. Правда в тому, що християни не втрачають нічого з того, що робить життя вільним, насиченим подіями та радістю. Навпаки, Христос наповнює людське життя новими дарами любові, благодаті та благословення…

Тому так важливо сьогодні нам, християнам України третього тисячоліття, йти за Христом і “поводитися, як діти світла”, пам’ятати, що сьогоднішнім торжеством Господь перекидає до наших сердець ще один місток через прірву гріха, яка відділяє нас від Його святости, укріплюючи нас і заохочуючи сміливо ступати тим вузьким шляхом досконалости, що його проторили нам сотні і тисячі наших відомих і невідомих братів-співучасників Його благодати.

Джерело: https://charnetskyj.org.ua/articles/holidays/vsih-svyatyh-ukrajinskoho-n...

"Святі мученики української землі" Роман Василик, Кафедра Сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв ksm.lnam.ua

Додати коментар

Plain text

  • HTML теґи не відображаються
  • Адреси сторінок і електронної пошти атоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
CAPTCHA
Введіть слова з малюнка, щоб ми знали що ви людина, а не робот.
3 + 9 =
Розв'яжіть цю просту задачку і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.