«Патріарший Собор сьогодні приймае прощу семінаристів та віруючу українську молодь», — Блаженніший Святослав

В житті кожного християнина є певні етапи, які допомагають йому укріпити свою віру. Українській молоді надзвичайно потрібно, щоб вона змогла зростати у вірі та бути з Всевишнім.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у неділю, 29 липня, у своїй проповіді до вірних під час Божественної Літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового. Варто зауважити, що Літургії були присутні ректори духовних семінарій, а також Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки.

“Сьогоднішнє Євангеліє малює нам ікону Богоявління, об’явлення присутності Бога, начебто серед обставин, серед лабет смерті. Кожна деталь цієї історії — ходіння Ісуса Христа по воді серед розбурханого моря, серед темної ночі і вітру — є начебто іконою зустрічі, яку людина переживає в тяжких обставинах свого життя. Розбурхане море серед темряви ночі є образом смерті, а човен, в якому перепливають учні, — є іконою Христової Церкви”, — зазначив на початку свого слова Предстоятель УГКЦ.

За його словами, осердям цього богоявління є дві руки: рука Петра, який потопає і волає про допомогу, а з іншого боку, спасаюча життєдайна десниця нашого Господа, яка виймає його з лабет смерті і ставить біля себе.

“Ця історія розповідає про кожного з нас. Ба більше, у ній йдеться про зростання у вірі, тобто це історія людини, яка шукає Бога, а особливо кожної молодої людини, яка робить у своєму житті перші кроки у досвіді віри в Небесного Отця. Матей начебто описує три етапи дозрівання у вірі. Перший етап — досвід, коли здається, що Господь наказує нам робити якісь незрозумілі кроки. Це є досвід кожної людини, яка робить перший крок у вірі. Часто під час цього кроку ми зосереджені тільки на самих собі, ми начебто випробовуємо свої власні сили, намагаємося перепливати бурхливе і небезпечне житейське море в човнику особистих і людських повностей. Можна сказати, ми вибудовуємо собі зону власного комфорту і безпеки”, — промовив Глава Церкви.

На його думку, рано чи пізно наш човник потрапить у ніч. Молода людина, яка пізнає свої сили і часто сконцентрована тільки на собі, співставляє ті життєві завдання, яке ставить Боже Слово і з власними можливостями, і каже, що бути християнином — неможливо, як людині ходити по воді.

Другий етап відбувається тоді, коли учням здається, що Син Божий, який йде по воді, — це привид. А третій етап — Ісус Христос дає можливість спіймати нам його життєдайну десницю, він виймає нас з особистих немочей та слабкостей. Ми починаємо розуміти, що Боже Слово і Всевишній — найбільше, на що можемо опертися у нашому житті.

“Сьогодні ми маємо велику радість у нашому соборі приймати прощу семінаристів з усіх наших семінарій, які прибули до Києва, аби разом з нашим народом торкнутися витоків віри святого князя Володимира. Тут, на берегах нашого Дніпра, торкнутися хрещальної купелі українського народу, напитися з джерела віри нашої землі. І ми теж приймаємо у нашому соборі віруючу українську молодь, яка святкує 85-річницю пам’ятного з’їзду, який скликав праведний Митрополит Андрей Шептицький у Львові під гаслом “Українська молодь — Христові”. Цей з’їзд можна прирівняти до сьогоднішньої євангельської історії”, — розповів Глава УГКЦ.

А пізніше він додав: “В ті часи, коли нашу Україну із Заходу заливала ідеологія нацизму, а зі Сходу — ідеологія комунізму, коли вітри були дуже супротивними для Церкви і кожної віруючої людини, то праведний Митрополит Андрей Шептицький скликав українську молодь для того, щоб вона наважилася, намірилася пережити свій особистий досвід віри в Бога”, — сказав Предстоятель УГКЦ.

Окрім цього, він засвідчив, що Син Божий промовляє до кожного українця: “Не бійтеся — це я!”. Ба більше, йому надзвичайно хотілося би, щоб Божа і людська руки зустрілися і поєдналися. Блаженніший Святослав також усім подякував за присутність та висловив побажання, щоб ми могли зростати у вірі та бути з Богом.

Джерело :http://news.ugcc.ua

Додати коментар

Plain text

  • HTML теґи не відображаються
  • Адреси сторінок і електронної пошти атоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
CAPTCHA
Введіть слова з малюнка, щоб ми знали що ви людина, а не робот.
8 + 4 =
Розв'яжіть цю просту задачку і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.